RÈGIMS DE QUALITAT

Què és la qualitat i com es defineix?

La qualitat és un concepte molt ampli i sobretot quan es parla de productes alimentaris. Abans de la principal crisi alimentària del sector càrnic, coneguda com la malaltia de les vaques boges (EEB), molts consumidors definien la qualitat amb el preu o el  sabor. Després de l’EEB el concepte europeu de la qualitat canvia i el consumidor exigeix: informació, confiança, sabor i preu.

 

  • Informació: El consumidor vol saber de quina manera s’han criat aquest animals i sota quin règim, de quina zona geogràfica provenen i quina alimentació han tingut.
  • Confiança: La confiança la dona la traçabilitat i el control de tot el procés. Això vol dir que han de quedar registres de tota la cadena de producció.
  • Sabor i tendresa: Qualitat de la carn.
  • Preu
RÈGIMS DE QUALITAT

Règims de qualitat 

En el mercat existeix una gran riquesa i varietat de productes. Per evitar enganys al consumidor i competència deslleial entre els productors existeixen un règims de qualitats, que poden ser del        país (Segells de control i garantia) o bé europeus (IGP, DOP, ETG) i que garanteixen la qualitat d’un producte concret.  Els règims de qualitat defineixen les normes de producció (zona geogràfica, sistema de cria o alimentació), l’etiquetatge i inclús la venda dels productes.
 

El Govern d’Andorra va crear un segell oficial de control i garantia sota el nom ‘Carn de qualitat controlada d’Andorra’, del qual es desprenen diferents reglaments de cria i comercialització segons el tipus de bestiar, i mes tard s’afegeix la ‘IGP Carn d’Andorra’. Tot plegat queda sota el paraigua de ‘Carn d’Andorra’, que és la marca que utilitza Ramaders d’Andorra per comercialitzar la carn i assegurar al consumidor un producte certificat de qualitat superior.

El primer reglament d’ús del segell ‘Carn de qualitat controlada d’Andorra’ va entrar en vigor el 1999 i es va centrar en la cria de vedells, anoll, vaques i bous. En concret es treballa amb la raça Bruna d’Andorra, predominant al país.Es tracta d’una raça amb una marcada rusticitat i que té certes característiques particulars, com per exemple facilitat de part, bon aprofitament de pastura o docilitat, que la fan òptima per al projecte de Carn d’Andorra.

El 2002 es regulen també els corders i els cabrits, arribant un any més tard a l’enfortiment del projecte amb la majoria de ramaders com a socis i una producció de carn controlada durant tota la temporada.

D’aquesta manera, Ramaders d’Andorra es va anar consolidant dins el mercat nacional. En aquest sentit, un dels moments més importants del projecte arriba el 20 de novembre del 2012, quan la Unió Europea publica en el seu butlletí oficial (núm. 2012/C356/05) la resolució favorable per a l’obtenció d’una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) a la carn de vedella del Principat. El 2015 es va fer un pas més i es va aprovar el segell de qualitat de la carn de poltre, producte que també passa a comercialitzar-se sota la marca Carn d’Andorra.